Vina Rak nakon norveškog i na tržištu Danske

Vinarija Rak

Vinarija Rak u Dubravi kod Šibenika uzgajaju na 3,2 hektara i proizvodi vina dviju autohtonih sorti lokalnog zaleđa: babića i maraštine, a od sorte babić proizvode i opolo. Ruralni turizam je tu već šest godina, a braća Ante i Andro su četvrta generacija Rakovih, koja se bavi vinogradarstvom i vinarstvom.

Naime, vinogradarstvo i vinarstvo dugogodišnja su tradicija ove obitelji – njegujući tu tradiciju, kao i naslijeđenu ljubav prema vinarstvu, a danas koriste suvremene procese i opremu te postižu odlične rezultate, bilo na brojnim domaćim smotrama vina bilo u inozemstvu gdje izvoze vino. Nisu to zasad velike količine, ali nakon tri izvezene palete babića u Norvešku lani, sad je cilj izaći i na tržište Danske. Na godinu pak slijedi širenje vinograda za još dva hektara, iako je to jako ‘skup sport’, jer se kod nas privatna zemlja, a državne kod nas i nema, jako slabo prodaje, kaže Rade Rak, otac Ante i Andre.

U Šibensko-kninskoj županiji registrirano je ukupno 1.176 proizvođača vina koji su lani na gotovo tisuću hektara s više od 5, 2 milijuna trsova vinove loze proizveli 11.242 hl vina što je 2,4 posto ukupne količine vina u Hrvatskoj.

Vina Rak se čuvaju u podrumu vinarije u hrastovim bačvama iz Jastrebarskog gdje se odrađuje kvalitetno višegodišnje odležavanje vina. Također, uzgajaju masline i proizvode maslinovo ulje, a to otvara vrata ruralnom turizmu, iako se mora puno raditi da bi gost bio zadovoljan i da bi se ponovno vratio, ističe Rade Rak. Rade je zadužen za vinski podrum, Ante za vinograd, a Andro za konobu i prezentaciju vina. Podjela posla je važna, ali i poznavanje stranih jezika, dobro dođe da bi posao bio što uspješniji. Zbog toga će ponovno ići i na Vinsku omotnicu, jer prvi put ‘nisu prošli’, kao i na EU fondove za mlade poljoprivrednike, jer na mladima svijet ostaje.

Vinarija Rak nudi organizirane posjete svojim vinogradima i maslinicima, a u sklopu vinarije na obiteljskom gospodarstvu nalazi se kušaonica koja može primiti do 50 osoba. Gosti vinarije mogu kušati njihova vina te specijalitete lokalne kuhinje, pripremljene od domaćih namirnica. Pršut, sir i masline za predjelo, potom prava domaća peka i za desert divna čokoladna torta, praćeni vinima Rak, čine nepogriješiv menu koji je garancija odličnog provoda.

Osim u kušaoni vinarije, vina Rak mogu se kušati na ponekim vinskim festivalima i odabranim restoranima; primjerice, u nositelju Michelinove zvijezdice, restoranu Pelegrini u Šibeniku. (M. Petković)

Foto: Silvija Munda & Helena Pletković

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*