Uvoz vina u Hrvatsku pet puta veći od njegova izvoza

Marketing vina u teoriji i primjeni
Foto: M. Petković

Predstavljanje knjige Marketing vina u teoriji i primjeni, autora dr. sc. Marcela Melera, profesor emeritus i izv.prof. dr. sc. Đure Horvata, nakon Vinistre u Poreču održana je i u Zagrebu u Novinarskom domu, a o knjizi su govorili i recenzent prof. dr. sc. Bruno Grbac , Robert Brkić, predstojnik ZVV-a, Saša Špiranec, vinski publicist, Zvjezdana Blažić, konzultantica i Karmela Tancabel, predstavnica Iločkih podruma.

Horvat drži da će knjiga biti zanimljiva vinarima i vinogradarima, kao i potrošačima vina, jer problemi tržišta vina, koji nisu mali, zahtijevaju tržišno, ne samo proizvodno ponašanje, a to znači da im ova knjiga može pomoći u instalaciji marketinga kao poslovne koncepcije i jednog novog načina razmišljanja. Njihova su proizvodna i tehnološka znanja velika ali je nužno ovladati i marketinškim znanjima u novoj vinskoj priči što će utjecati na povećanje njihove ukupne ekonomske moći i poslovne profitabilnosti.

Marketing vina u teoriji i primjeni
Foto: M. Petković

Za bilo koji rast, kaže, nužno je uspostaviti diferencijaciju vina u odnosu na konkurentska, a to znači da se treba temeljiti na posebnosti branda (marke), destinacije s kojeg vino dolazi, primjerice Podunavlja, i „marketing priči“ koju treba ispričati promocija vina, a koja ima za cilj privući potrošače upravo prema konkretnom vinu, jer će biti drugačija od priče koju će ispričati konkurencija. Novi Zakon o vinu treba biti matrica na kojoj će se graditi nova konkurentska prednost hrvatskih vina.

Naime, očito je da su i vinari u okruženju sve konkurentniji, a to pokazuju brojke iz bilance izvoza i uvoza. Zanimljivo je da nam je BiH prvo izvozno tržište (vrijednosno) ali se BiH pojavljuje i na hrvatskom tržištu. Sveukupno promatrajući višestruko smo veći uvoznik vina nego izvoznik u zemljama okruženja.

Zvjezdana Blažić je otkrila da je uvoz vina pet puta veći od njegova izvoza jer nismo dobro pozicionirali domaća vina na europskom tržištu. Ovako samo na tržištima SAD, Švicarske i Srbije, zahvaljujući aktivnostima HGK-a, prodaju se hrvatska vina većeg cjenovnog razreda, jer domaće vinske kuće nisu spremne same ulagati u promidžbu na zahtjevnim izvoznim tržištima. Tu može pomoći i nova Vinska omotnica, jer postojeća nije ‘urodila plodom’.

Špiranec je istaknuo da se vino ne može prodavati kao drugi poljoprivredni proizvodi, jer ima svoju autentičnu vinsku priču, koju kroz specifičan marketing, a koje dijelom donosi i ova knjiga na skoro 500 stranica, treba drugačije pozicionirati na tržištu.

Dakle, samo primjena znanja može donijeti konkretne rezultate i u većoj prodaji sve boljih hrvatskih vina, što je vinska struka prepoznala, ali i otvoreno tržište još mora potvrditi. (M. Petković)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*