Stručni skup: Zlatna žutica vinove loze – kako dalje?

Ususret 51. sajmu i izložbi zagorskih vina u Bedekovčini, Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba organizira stručni skup:Zlatna žutica vinove loze – Kako dalje?, koji će se održati u četvrtak, 26. travnja 2018. godine, u 19.00 sati, u prostorijama Bedekovčanskih jezera u Bedekovčini.

Na skupu će sudjelovati stručnjaci Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo i Hrvatske poljoprivredno- šumarske savjetodavne službe, te predstavnici vinogradara i vinara.

Pozivamo sve vinogradare i jedinice lokalne samouprave da sudjeluju na skupu i saznaju što je napravljeno u proteklih godinu dana u borbi protiv ove bolesti, kakvo je trenutno stanje na terenu i koje nas novosti očekuju u novoj Naredbi o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze koja bi trebala uskoro postati aktualna.

Zbog šteta koje je zlatna žutica vinove loze prouzročila vinogradima diljem zemlje te zbog opasnosti od daljeg širenja te bolesti u nezaražena područja, Ministarstvo poljoprivrede je donijelo Akcijski plan za suzbijanje i sprečavanje širenja zlatne žutice vinove loze prošle godine.

Do sredine rujna prošle godine u 16 županija stručnjaci Zavoda za zaštitu bilja pregledali su ukupno 245,5 hektara poljoprivrednog zemljišta, uzeli su 180 uzorak te postavili 306 mamamca/klopki za praćenje američkog cvrčka koji prenosi zlatnu žuticu.

Pozitivni nalazi potvrđeni u pet županija središnje Hrvatske i u Istri, gdje će biti izdana rješenja za krčenje 11,3 ha zaraženih vinograda. Svim vinogradarima koji će dobiti rješenje o potpunom krčenju vinograda, Ministarstvo poljoprivrede je osiguralo mogućnost javaljanja na natječaj za operaciju 5.2.1. obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala iz Programa ruralnog razvoja RH.

Podsjetimo, zlatna žutica vinove loze, svakako je najopsanija bolest vinove loze u Europi, ne samo fitoplazmatska, nego bolest uopće. Prva pojava zlatne žutice u hrvatskim vinogradima potvrđena je 2009. godine. (M. Petković)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*