Kutjevo upozorava: Uvozi se i vino bez kontrole!

kutjevo dd

Uprava Kutjeva pomno prati situaciju s nadzorom kontrole mesa na hrvatskom tržištu i jednako kao i domaća javnost zgroženi smo nalazima veterinarskih inspektora i zatečenim stanjem, kaže se u otvorenom pismu Kutjeva d.d. ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću.

Dalje se navodi, da ovim putem izražavamo punu potporu Vašim nastojanjima da zaštitite zdravlje potrošača kao važno nacionalno pitanje, ali i domaće proizvođače koji pritisnuti uvozom gube tržišnu utakmicu. Kutjevo d.d. kao proizvođač i mesa i vina pozdravlja sve Vaše aktivnosti i očekuje jednak pristup i tržištu vina u Hrvatskoj.

Naime, trenutna situacija sa uvozom vina iz trećih zemalja, bez kontrole, također ugrožava zdravlje potrošača, te u podređen položaj stavlja domaću proizvodnju i nanosi ogromne štete vinskom sektoru i nacionalnoj ekonomiji. Vino domaćih proizvođača prije stavljanja u promet nadzire HCPHS odnosno Zavod za vinarstvo i vinogradarstvo, dok uvozno vino ne prolazi nikakve kontrole.

Procjena je da će u 2016 godini uvoz takvog vina premašiti 25 milijuna litara što čini trećinu domaće proizvodnje.

Napominjemo kako je uvoz takvog vina u privilegiranom položaju u odnosu na domaće proizvođače jer ono ne prolazi kontrole prije stavljanja na tržište. Stoga očekujemo reakcije vaših službi, kaže se kraju priopćenja Uprave Kutjeva. (M. Petković)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*