Bolfan prepoznao potencijal autohtone zagorske sorte sokol

bolfan-zagorske-sorte

Na plantaži vinarije Bolfan Vinski vrh, najveće vinarije u sjevernoj Hrvatskoj, u subotu je zasađeno 500 trsova autohtone vinske sorte Sokol.

Sadnja je obavljena pod nadzorom Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a riječ je o sorti koja je nedavno otkrivena u Klanjcu i pod vodstvom prof. Ede Maletića s istog fakulteta očuvana je od zaborava i nestanka.

Direktor i vlasnik vinarije, Tomislav Bolfan, najavio je da bi zasađeni trsovi SOKOLA trebali dati prvi ozbiljan urod za 3 godine i biti će pokazni primjer može li se od te autohtone sorte napraviti tržišna priča.

Bolfan ima zasađeno oko 100.000 trsova: rajnskog rizlinga, sauvignona, pinota crnog i sivog, chardonnaya, muškata žutog te ostalih sorata, njegovo vino se izvozi u mnoge europske zemlje i zadnjih je godina osvojilo brojne eminentne vinske nagrade (najviše Decantera), a sada najavljuje sadnju jednog hektara drugih autohtonih hrvatskih sorti – starodesiničku i starokrapinsku belinu koje bi se trebale, napomenuo je, dobro uklopiti u njegove cuvee (vinske mješavine).

Starokrapinska belina, pokazala su recentna istraživanja, jedan je od „roditelja“ svjetski poznate vinske sorte chardonnay, a navodno je i rajnski rizling genetski vezan za stare zagorske vinske nasade.

Izvor: Bolfan Vinski vrh